luni, 30 noiembrie 2009

Interviul acordat de Preşedintele C.I.S.C.E. Ziarului Gazeta de Cluj

Vlad Sauciuc: „Orice ritual masonic este disponibil pe internet”


„Masoneria nu are influenţă asupra politicii. Ideea este că unii politicieni sunt masoni şi nu masonii fac politică”
„Suntem disponibili pentru cei care doresc să acceadă în interiorul Marii Loji Naţionale Mixte din România, le dăm şansa să intre într-un sistem”
„Societăţile care grupau odinioară adevăraţii masoni şi templieri nu mai există astăzi. Oricine poate să işi comande un costum de templier, dar dacă nu vine dintr-o familie de cavaleri poate fi doar un pseudo-templier”, a declarat într-un interviu acordat Gazetei de Cluj, Vlad Sauciuc, preşedintele Centrului Independent de Studii şi Cercetări Ezoterice, preşedintele fondator al Asociaţiei Române pentru Studiul Ezoterismului Occidental şi mare maestru al Marii Loji Naţionale Mixte din România


Reporter: Sunteti preşedintele Centrului Independent de Studii si Cercetări Ezoterice. Totuşi, din păcate, obiectul de activitate al ONG pe care-l conduceţi nu este foarte bine cunoscut de publicul larg. Cum aţi putea să ne explicaţi care sunt responsabilităţile dumneavoastră?

Vlad Sauciuc: Centrul nostru este un ONG care se adresează exclusiv publicului larg. Membri noştrii sunt oameni care nu sunt profesionişti, ci amatori interesaţi de acest subiect. Scopul nostru este organizarea de conferinţe publice. Există o tradiţie primordială care se pierde în negura timpului, există ritualuri prin care omul poate intra în relaţie cu Dumnezeu. Noi le studiem şi încercăm să redescoperim aceste tradiţii în spaţiul european, dar şi pe cele practicate de europeni înainte de creştinism, cum ar fi tradiţiile celtice.

Rep.: Aţi susţinut că “Centrul a luat fiinţă în 2007, din iniţiativa membrilor unor societăţi iniţiatice româneşti, ca interfaţă între acestea şi lumea profană”. Care este legătura între sacru şi profan în România de astăzi? Au societăţile secrete influenţă şi în domeniul religios?

V.S.: Din păcate sacrul este din ce în ce mai puţin vizibil pentru că s-a pierdut noţiunea de sacralitate. Noi nu mai avem nimic sfânt, suntem într-o epocă numitaă “Kali Yuga” (n.r.epoca întunecată), o epocă materialistă. Şi atunci sacrul, care înseamnă tot ce ţine de ideea că Dumnezeu este în tine, nu mai este pe agenda zilnică a omului, el fiind mai mult preocupat de partea materială a lucrurilor. Iniţiaţii primesc o serie de cunoştinţe care le permit să evolueze spiritual. Eu observ că în această trecere între epoca Peştilor şi epoca Vărsatorului, foarte multă lume se reorientează asupra sacrului pentru că nu îi mai satisface nivelul de cultură profană, nu îi mai satisface ordinea greşită socială din lumea noastră. În zilele noastre, orice ritual, chiar şi Masonic, este disponibil pe Internet. Nu mai este nimic secret. Secretul constă în iniţiere. Dacă dumneavoastră vreţi să faceţi o lojă masonică puteţi să o faceţi. Însă aceasta nu va fi o lojă autentică. Iniţierea nu se face prin internet, ci prin atingere directă, de la iniţiator la cel iniţiat.

Rep.: Vreţi să spuneţi că cele ce au fost cunoscute odinioară drept principalele societăţi secrete cum ar fi masonii sau templierii sunt acum active pe internet?

V.S.: Societăţile care erau odinioară cu adevărat masonice şi templiere nu mai există astăzi. Oricine poate să işi comande un costum de templier, dar dacă nu vine dintr-o familie de cavaleri poate fi doar un pseudo-templier. Există o fundaţie în Olanda, Argus se numeşte, care a pus pe CD ritualuri masonice de toate tipurile. Acestea pot fi comandate, costă 5-10 euro un CD.

Rep.: Chiar dacă majoritatea marilor maeştri susţin neimplicarea masoneriei în politică, cum puteţi explica faptul că tot mai des se face referire la o aşa zisă relaţie între masonerie şi politică şi cum că politicieni iau doar decizii de “faţadă”, în “spatele” lor fiind masoneria?

V.S.: Masoneria e facută de oameni care votează şi au păreri politice ca toţi ceilalţi. Dacă eu sunt coleg de lojă cu un politician, nu înseamnă că după ce terminăm lucrul masonic nu vorbim despre politică, în particular. Masoneria nu are influenţă asupra politicii. Ideea e că politicienii pot fi şi masoni, şi nu că masonii fac politică. Politica este o profesie, în timp ce masoneria este o stare de spirit. Eu cunosc şi loji în care există politicieni, din toate partidele, care se înţeleg perfect ca masoni.

Rep.: Noul preşedinte al Uniunii Europene, Von Rumpuy, aparţine grupului Bilderberg. Cum vedeţi influenţa societăţilor secrete în viaţa societăţii contemporane?

V.S..: Grupul Bilderberg este format din personalităţi, din patronii unor trusturi media, şefii unor bănci, şefii unor partide politice, consilieri, etc.. Ei discută strategiile la nivel global. Nu este ceva de temut. Ei nu sunt o gaşcă de oameni bogaţi de genul lui Gigi Becali. Noi considerăm că e bine ca societatea să fie condusă de elite. Un ordin iniţiatic adevărat poate fi diferenţiat de unul fals prin modul în care este organizat. Acolo este o “meritocraţie”. Deciziile se iau de sus în jos. Nu se poate ca un iniţiat să ia locul iniţiatorului său. Un ordin iniţiatic în care sunt alegeri este fals. Un adevărat iniţiat se gândeşte, de fapt, la viaţa de după moarte. Un adevărat iniţiat nu se ocupă de politică şi de această viaţă scurtă şi neimportantă. Din acest punct de vedere, din păcate, 99 de procente dintre iniţiaţii de astăzi din România sunt pseudo-iniţiaţi. Un iniţiat nu se interesează de grupul Bilderberg şi nu are condiţionări în timpul acesta, sau în acest spaţiu cu trei dimensiuni. El lucrează pe alt plan. Iniţiatul este ca un calugăr sihastru în chilia lui. Noi suntem călugări în lume, rol mult mai dificil, pentru că avem şi un serviciu şi o familie. Orice Ritual veritabil are de fapt un sens ascuns, care are rolul de a te duce din lumea profană în cea sacră. Noi, ca şi obedienţă masonică ne ocupăm de partea iniţiatică, cu efecte asupra spiritului.

Rep.: Anul acesta aţi pornit pe un nou drum, aţi fondat Asociaţia Română pentru Studiul Ezoterismului Occidental. Care este scopul acestei asociaţii?

V.S.: Asociaţia Română pentru Studiul Ezoterismului Occidental (ARSEO) s-a născut din experienţa acumulată în cadrul Centrului Independent de Studii si Cercetari Ezoterice (CISCE). ARSEO e o societate deschisă numai celor care lucrează în domeniu, cum ar fi cercetători Academici, profesori universitari, masteranzi, doctoranzi. Scopul este de a construi o societate de profil care să regrupeze profesioniştii din domeniul studiilor ezoterice. Şi prin intermediul ARSEO organizăm conferinţe la care poate să participe toată lumea, însă folosim un limbaj specific academic. De asemenea, ARSEO se află în legătură cu Societatea Europeană pentru Studiul Ezoterismului Apusean (ESSWE), care grupează acest gen de cercetători.de pe întregul continent. Există facultăţi în UE unde există deja catedre întregi şi în domeniul ezoterismului Occidental. Încercăm să facem un “lobby” pe lângă Ministerul Educaţiei pentru a creea programe de învăţământ de acest tip. Vrem să ne aliniem cu universităţile din vestul Europei, unde deja se practică astfel de studii atât la nivel licenţă, cât şi masteral şi doctoral.

Rep.: În calitate de mare maestru al Marii Loji Naţionale Mixte din România cum vedeţi accederea în masonerie de la stadiul de ucenici la mare maestru?

V.S. : Ca masoni, lucrăm în spiritul celor mai sus spuse. Avem nişte principii care nu se mai regăsesc, din păcate, în alte loji din România. La noi nu există o influenţă a poziţiei sociale a unui membru. Astfel, dacă un ucenic este – de pildă – parlamentar, acest lucru nu influenţează accederea sa într-un grad mai înalt.

Rep.: Ce ar trebui să facă un om ca să intre într-o societate secretă având în vedere că faceţi “recrutări” chiar şi în Cluj, Bistriţa?

V.S..: Noi nu facem recrutări. Din punct de vedere al ritualului suntem foarte transparenţi. Însă nu ritualul e important, ci transmiterea lui. Am mai spus, la nevoie sunt gata să fac un ritual Masonic într-o piaţă publică înconjurat de 100.000 de clujeni. Nu e nimic secret într-un ritual. Suntem disponibili pentru cei care doresc să acceadă în interiorul Marii Loji Naţionale Mixte din România, le dăm şansa să intre într-un sistem iniţiatic adevărat. Orice clujean care este interesat mă poate contacta pentru a afla mai multe amănunte, însă nu înseamnă că va şi intra în organizaţia noastră. Nu intra cine vrea, ci doar cine este ales să intre pe baza unor analize a raţiunilor care au stat la baza cererii sale de a ni se alătura. Doar circa 10% dintre cei care ne contactează, intră.

A consemnat Tiberiu Hrihorciuc